Skip to main content

Gratis verzending vanaf € 50 | Gratis retourneren

Verzending binnen 1 werkdag

Nieuwsbrief | Schrijf je in en ontvang 15% korting

Recept

Mosselen met frietjes en mayonaise

Veel Belgischer wordt het niet. Lekkere mosselen met goudbruin gebakken frietjes en een zelfgemaakte mayonaise. Dat is België ten top!
40 min
4 personen
Sites-Greenpan-NL-Site

Ingrediënten

Voor de mosselen

2 uien, in halve maantjes gesneden

2 takken bleekselderij, fijngesneden

100 gr boter

4 kg mosselen

50 ml natuurazijn

Peper

Voor de frietjes

1 kg friet of bloemige aardappelen

Frituurolie

Voor de mayonaise

2 eieren

1 eetlepel citroensap of natuurazijn

1 eetlepel mosterd

4 dl maïsolie

Peper en zout

1 eetlepel water

Voor de mosselsaus

6 el mayonaise

100 ml kookvocht van de mosselen

1 koffielepel mosterd

Voorbereiding

Stap 1

Was en schil de aardappelen en droog ze grondig. Snij ze in frietjes. Verhit de friteuse tot 140°C en bak hierin de frietjes een eerste keer gedurende 5 minuten. Doe dit in porties en bewaar de frietjes in een diep bord met een stukje keukenpapier. Laat ze volledig afkoelen.

Stap 2

Maak de mayonaise. Doe de eieren in een hoge mixer beker. Voeg citroensap of azijn, mosterd en peper en zout toe. Gebruik een staafmixer die precies in de beker past. Zet hem op de bodem en mix kort door elkaar. Stop met mixen en voeg de olie en een lepel water toe, terwijl de mixer op de bodem van je beker staat. Begin nu te mixen en trek de mixer voorzichtig omhoog. Ga eventueel een paar keer op en neer. Kruid je mayonaise af met peper en zout en eventueel een beetje cayennepeper. Bewaar de mayonaise in de koelkast tot gebruik. 

Stap 3

Kuis en was de mosselen grondig. Verwijder eventueel hun baard of stukjes schelp. Leg ze 10 minuten in koud water, mosselen die niet sluiten, moet je verwijderen.

Was de verschillende groenten en snij ze fijn. Snipper ook de blaadjes van de bleekselderij fijn. Doe boter in de mosselpan of in een ruime pan en stoof hierin de groenten een paar minuutjes aan.

Voeg de mosselen rechtstreeks vanuit het water toe (laat ze niet teveel uitlekken) aan de pan. Kruid met peper. Zet een deksel op de pan en laat de mosselen 5 minuten stomen. Schud de pan goed op en laat nog 4 minuutjes stomen, tot de mosselen opengaan. 

Stap 4

Terwijl de mosselen stomen, kan je de frietjes een tweede keer bakken. Verwarm het frituurvet tot 180°C en bak de frietjes een tweede keer tot ze mooi goudbruin zijn. 

Stap 5

Neem 6 eetlepels van je zelfgemaakte mayonaise, meng met 100 ml van het mossel kookvocht en roer er een koffielepel mosterd door.

Serveer de mosselen met de zelfgemaakte frietjes, met de resterende mayonaise en de mosselsaus. 

global.nocontent