Skip to main content
Recept

Eenpans gerecht met geroosterde groenten, falafel en feta

Een eenvoudig zomers gerechtje dat je prima vooraf kan klaarmaken.
10 min
2 personen
Sites-Greenpan-NL-Site

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 200 gr suger snaps
  • 1 pakje falafels – kant & klaar
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 100 gr Feta
  • 2 lente-uien
  • 1 eetlepel verse peterselie, gehakt 

Voorbereiding

Stap 1

Wrijf de zoete aardappel goed schoon onder koud stromend water. Als de schil te hard is of teveel beschadigd, dan kan je de aardappel eventueel schillen, maar dit hoeft echt niet. Snij de aardappel in blokjes en doe deze in een mengkom, giet er 1 eetlepel olijfolie bij en kruid met peper en zout. 

Snipper ook de ui en het witte gedeelte (het groen gebruiken we bij de afwerking) van de lente-ui fijn en voeg dit toe aan de aardappelblokjes. Roer alles goed door elkaar. 

Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de aardappelen en de ui toe van zodra je pan goed warm is. Bak ongeveer 5 minuutjes tot alles mooi begint te bruinen. 

Stap 2

Was de courgette en snij ze in schijfjes van ongeveer 5mm dik. Snij ook de knoflook fijn of gebruik een knoflookpers. Was de sugarsnaps. Doe alles in de mengkom en voeg ook hier een lepeltje olijfolie toe. Kruid opnieuw met peper en zout en de Provençaalse kruiden. Roer goed.

Voeg toe aan de pan met de aardappel en verhoog eventueel het vuur, zodat alles mooi bakt. Voeg na ongeveer 3 minuten ook de falafels toe en bak het geheel nog ongeveer 5 minuutjes, tot alles mooi gaar is. Roer regelmatig goed door. 

Stap 3

Haal de pan van het vuur en kruid je gerecht indien nodig nog af met peper en zout. Verkruimel er de feta over en verdeel er het groen van de lente uit en de verse peterselie over.

Tips

Andere groenten. Je kan dit gerecht ook perfect maken met andere groenten. Hou rekening met de volgende vuistregel: Bak de hardste groenten eerst (aardappel, wortel, paprika,...) en voeg daarna telkens zachtere groenten toe (courgette, tomaat, ...) deze moeten immers minder lang meestoven. Zo zijn alle groenten mooi gaar.

Graag een andere smaak. Varieer niet alleen met je ingrediënten, maar ook met je kruiden. Hou je bijvoorbeeld van de Midden-Oosterse smaken? Voeg van een eetlepeltje ras-el-hanout toe ipv de Provençaalse kruiden.

Vooraf maken? Geen tijd te verliezen? Maak dit gerecht tot en met stap 2 vooraf klaar. Laat afkoelen en bewaar in een goed afgesloten pot in de koelkast. Warm het net voor het eten goed op en werk af zoals beschreven in stap 3 

global.nocontent