Skip to main content

Gratis verzending vanaf € 50 | Gratis retourneren

Verzending binnen 1 werkdag

Nieuwsbrief | Schrijf je in en ontvang 15% korting

Recept

Dame blanche

Een echte klassieker
15 min
4 personen
Sites-Greenpan-NL-Site

Ingrediënten

Voor het vanille ijs (1 liter)

300 ml melk

300 ml room

175 gr fijne suiker

5 ei dooiers

1 vanille stokje

Of koop lekker ijs bij de boer of in de winkel

Lekkere fijne koekjes voor erbij

Voor de slagroom

30 gr mascarpone

30 gr gecondenseerde melk

½ vanillepeul

100 ml slagroom (min. 40% vetgehalte)

Voor de chocoladesaus

115 ml room (33% vet)

35 ml volle Melk

60 g kristalsuiker

150 g pure chocolate chips of hak een blokje chocolade in kleine stukjes

Voorbereiding

Voor het ijs

Schraap de zaadjes uit de vanille peul en doe ze samen met de peul, de melk, de room en de helft van de suiker in een ruime kookpan. Warm op tot net onder het kookpunt.

Klop ondertussen de andere helft van de suiker met de ei dooiers stevig tot je een witte dikke massa krijgt (het makkelijkst gaat dit in een keukenmachine, maar met de hand kan ook).

Giet de helft van het warme mengsel over de eieren en roer alles goed door elkaar.

Doe dit mengsel terug bij de overgebleven melk/room en meng goed.

Zet terug op het vuur en warm op tot 80°C. Gebruik eventueel een thermometer hiervoor. Als je die niet hebt, dan kan je controleren of het klaar is door met je vinger een lijn te trekken over de achterkant van een houten lepel die je in het mengsel gedoopt hebt. Als de lijn zichtbaar blijft is het klaar. Loopt het terug dicht, dan moet het nog iets warmer.

Doe alles over in een grote mengkom en plaats in een kom met ijsblokjes. Laat zo snel mogelijk afkoelen en bewaar daarna min. 4 uur in de koelkast.

Doe alles over in een ijsmachine en laat het ijs ongeveer 40 minuten draaien. Vries daarna nog minstens 4 uur in. 

Voor de slagroom

Schraap de zaadjes uit de vanillepeul en klop samen met de room, de mascarpone en de gecondenseerde melk tot slagroom. Bewaar in de koelkast tot gebruik 

Voor de chocoladesaus

Doe de room en de melk in een steelpannetje en warm goed op maar laat niet koken. Voeg de suiker toe en roer zodat de suiker smelt. 

Giet 1/3 over de chocolade en roer goed. Voeg de rest in een dun straaltje toe en blijf goed roeren.

Serveer meteen of bewaar tot 3 dagen in de koelkast. Wil je de saus later opwarmen? Zet het even in de magnetron op lage temperatuur of verwarm au bain marie.


global.nocontent