Skip to main content
Recept

Croquembouche

Een spectaculair kerstdessert.
Sites-Greenpan-NL-Site

Ingrediënten

Voor de soesjes

  • 250 gram bloem, gezeefd 
  • 250 gram melk 
  • 250 gram water 
  • 250 gram ongezouten roomboter 
  • 10 eieren 
  • Een snuf zout 


Voor de vulling

  • 500 ml melk 
  • 50 gram custardpoeder 
  • 75 gram suiker 
  • 1 zakje vanillesuiker 
  • 1 ei 


Voor de karamel

  • 750 gram suiker 
  • 225 ml water 

Voorbereiding

De vulling

Stap 1

Maak eerst vulling. Hiervoor klop je het ei met de helft van de suiker los. Voeg vervolgens 200 ml van de melk en het custardpoeder toe.

Stap 2

Breng in een steelpan de rest van de melk en de rest van de suiker aan de kook. Dit voeg je toe aan het custardmengsel. Klop dit goed door en zet vervolgens weer in de steelpan op het vuur.

Stap 3

Laat het mengsel zachtjes koken totdat het indikt. Het moet ongeveer dezelfde dikte worden als vla. Als dit gelukt is, schep je het mengsel in een kom en zet je hem afgedekt in de koelkast om op te stijven.

De soesjes

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200ᵒC.

Stap 2

Doe het water, de melk en de boter bij elkaar in een pannetje en breng aan de kook. Haal het mengsel als het kookt meteen van het vuur. Voeg vervolgens zout toe en roer het gezeefde bloem erdoorheen.

Stap 3

Zet het pannetje weer op laag vuur en blijf roeren totdat er een droge bal ontstaat. Als het zover is, kun je het vuur uitzetten. Voeg dan één voor één de eieren toe en roer tussendoor goed. Werk snel, want anders stollen de eieren! 

Stap 4

Vul een spuitzak met het beslag. Hiermee spuit je toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak deze vervolgens in 15 tot 20 minuten gaar en laat ze afkoelen.

Stap 5

Vul een nieuwe spuitzak met je vulling. Spuit aan de onderkant de soesje hiermee vol. Nu zijn de soesjes klaar! 

De toren

Stap 1

Nu wordt het even knutselen: maak een kegel van karton van ongeveer 30 cm hoog. Hier kun je straks de soesjes tegenaan stapelen. Maak hem vast met nietjes en bedek hem met bakpapier. 

Stap 2

Maak nu de karamel door de suiker en het water in een pannetje zachtjes aan de kook te brengen. Roer dit tot de suiker is opgelost in het water en raak het mengsel daarna niet meer aan. Laat het karameliseren totdat het mengsel goudbruin kleurt. Haal dan meteen van het vuur. 

Stap 3

Dip de soesjes voorzichtig in de karamel en begin met bouwen van onder naar boven. Pas op met de karamel, want deze is erg heet. Als je toren klaar is, kun je hem nog decoreren met de overgebleven karamel.

global.nocontent