Belgische wafels

Het geheim van krokante, luchtige Belgische wafels? Voeg een beetje maïszetmeel toe aan het deeg en klop je eiwitten stijf voor je ze onder het deeg mengt. Dit is een snel en eenvoudig recept met een verbluffend resultaat.
35 minuten bakken, 5 minuten laten rusten
12 wafels

Ingrediënten

Natte ingrediënten

  • 460 ml (karne)melk, opgewarmd
  • 2 grote eieren, gesplitst
  • 110 g boter, gesmolten
  • 12 g vanille-extract

Droge ingrediënten

  • 210 g bloem
  • 60 g maïszetmeel
  • 15 g kristalsuiker
  • 15 g bakpoeder
  • 7 g baksoda
  • 6 g zout

Voor erbij

  • Banaan
  • Granola
  • Esdoornsiroop

Voorbereiding

Stap 1

Mix alle droge ingrediënten in een ruime mengkom. Meng in een andere mengkom de warme melk, gesmolten boter, het eigeel en het vanille-extract. Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer het deeg zorgvuldig door elkaar. Het is prima als er nog kleine klontertjes in je deeg aanwezig zijn, die lossen later vanzelf op. Roer zeker niet te lang, dan krijg je taaie wafeltjes. 

Stap 2

Klop de eiwitten stijf en spatel ze dan voorzichtig in 3 keer door je beslag. Roer voorzichtig zodat je deeg luchtig blijft.   

Stap 3

Laat je deeg rusten terwijl het ijzer opwarmt.

Stap 4

Leg de Belgian platen in je GreenPan wafelijzer en kies met de settingsknop voor Belgian. Kies hoe licht/donker je jouw wafeltjes wil, begin eventueel aan de lichtere kant en vertrek van daaruit als je donkerdere wafeltjes wil. Kies met de Texture knop of je zachte dan wel krokante wafeltjes wil. Druk op Start. Het voorverwarmen start en van zodra je wafelijzer de vereiste temperatuur bereikt heeft, zal er een geluidssignaal te horen zijn. 

Stap 5

Maak je wafeltjes. Giet deeg in de onderste platen. Start telkens in het midden van de plaat en giet je deeg dan verder naar buiten. Sluit het wafelijzer. De timer loopt automatisch en wanneer je wafels klaar zijn, zal hij 3 maal biepen. Je wafels zijn nu klaar. Gebruik een niet-metalen knijptang om de wafels uit het ijzer te halen. 

Stap 6

Je kan de wafels warm houden in een voorverwarmde oven (120°C), terwijl je de rest van de wafels bakt. Deze wafels eet je bij voorkeur warm

Stap 7

Serveer de wafeltjes met banaan, granola en esdoornsiroop 

 

Quick tips

Voeg lekkers toe. Meng een paar eetlepels chocolade callets, nootjes of zelfs een geplette banaan toe aan je deeg.

Bak je wafels vooraf. Zin in een echt wafelfestijn of wil je goed voorbereid zijn? Bak je wafels vooraf en laat ze afkoelen op een grill. Daarna kan je ze bewaren in de diepvries, verpakt in een luchtdicht doosje of per 3 in folie. Leg eventueel een laagje bakpapier tussen iedere wafel. Laat je wafels ontdooien en warm ze op in het opgewarmde wafelijzer, een toaster of eventueel in de (microgolf)oven.

Toon meer